Olejek eteryczny Cytrynowy pozyskiwany jest przez prasowanie na zimno skórki ze owoców cytryny Citrus limonum.

 

Zalecane stężenie w formułach kosmetycznych 0,5-3%

Ma świeży energetyzujący zapach (nuta zapachowa górna).

Ma silne działanie antybakteryjne (niszczy tak bakterie jaki i wirusy) i antydepresyjne, wspomaga działanie systemu immunologicznego. Ma korzystny wpływ na pamięć i koncentrację.

 

W kosmetyce ceniony jest jako składnik środków wybielających i przeciwzmarszczkowych. Likwiduje nadmiar łoju i zaskórników (zamyka pory). Działa przeciwświądowo, przeciwzapalnie, odkażająco. Stosowany w kosmetykach przy pękających naczynkach krwionośnych.

Na skórę używać tylko po rozcieńczeniu, po zastosowaniu unikać ekspozycji na promienie UV.

 

Można też stosować jako dodatek do kąpieli.

 

Podczas kąpieli u osób z bardzo wrażliwą skórą może powodować podrażnienia i poparzenia! Należy olejek dodawać w niewielkich ilościach.

INCL : Citrus Limon Peel Oil

Olejek eteryczny cytrynowy 10 ml Esent

8,90 złCena